Obiady czwartkowe – śniadania, gabloty, naleśniki [podcast]

Obiady czwartkowe. W tym zupełnie nowym formacie postaram się zabrać Was w podróż po świecie motoryzacji i… kulinariów. Udowodnię, że choć na papierze są to całkowite przeciwieństwa, to wspólnego mianownika na pewno nie zabraknie. Obiady czwartkowe to dla nas pewien przełom. Po dekadzie obecności w papierze i przeszło dwóch latach w sieci, oficjalnie debiutujemy w Waszych… głośnikach!

W szóstym odcinku podcastu „Obiady czwartkowe” wgryziemy się w najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia… Śniadanie. W moim rodzinnym domu od zawsze mówiło się (co dziś wręcz idealnie pasuje do konceptu tego podcastu), że śniadanie powinno jeść się jak król, obiad jak szlachta, a kolację jak biedota. Niestety, nigdy nie potrafiłem gotować zgodnie z powyższym wzorem, zaś zbyt wczesna konsumpcja była dla mnie istną drogą krzyżową… Panaceum na podobne kłopoty mogą być zloty organizowane przez drużynę Śniadanie & Gablota. Organizatorom Ś&G udało się bowiem połączyć świat porannych jadłospisów ze światem motoryzacji. Często tej klasycznej, egzotycznej i luksusowej. Gwarantuję, nawet będąc zatwardziałym niejadkiem na widok przepastnej liczby samochodów oraz atmosfery, która panuje na tych imprezach, szczęka opadnie Ci sama. A potem bez wahania zacznie pracować na pełnych obrotach, by przeżuwać tamtejsze naleśniki, kanapki, czy przekąski.

Obiady czwartkowe
Obiady czwartkowe

Motorsportowy głos w Twoim domu!

„A uczone obiady? znasz to może imię?
Gdzie połowa nie gada a połowa drzymie,
W których król wszystkie musi zastąpić ekspensa,
Dowcipu, wiadomości, i wina, i mięsa”

Obiady czwartkowe. Były to pompatyczne biesiady organizowane przez króla Stanisława II Augusta Poniatowskiego na Zamku Królewskim. W akompaniamencie rozmaitych alkoholi i przysmaków, dyskutowano o literaturze, sztuce czy uniwersyteckich odkryciach. Listę gości, pieczołowicie dobieraną przez samego króla, wypełniały najznamienitsze postacie ze świata kultury, sztuki i nauki. Skąd więc pomysł na podobne spotkania na łamach Rally and Race?

Cóż, tutaj jadło i trunki musicie załatwić sobie we własnym zakresie, lecz tematyka naszych spotkań będzie równie interesująca. W tym formacie postaram się połączyć dwie ukochane przez nas dziedziny – motoryzację i… kulinaria. Mam nadzieje, że efektem tego połączenia będzie wysokooktanowa uczta! Zapraszam Was do stołu. Siadajcie wygodnie i bon appetit!

Wszystkie odcinki „Obiadów czwartkowych” oraz pozostałe podcasty związanych ze światem motorsportu znajdziecie na naszym kanale YouTube. Niebawem uruchomimy również konto na Apple Podcast i Spotify. Będziemy Wam bardzo wdzięczni za ocenę materiałów i formatu „Obiadów Czwartkowych”. Chętnie zapoznamy się też z Waszymi propozycjami na kolejne słuchowiska. Jedno jest pewne, rozwijamy się, więc będziemy słyszeć się znacznie częściej!

Następne artykuły z serii „Obiadów Czwartkowych” znajdziecie na stronie Rally and Race.